De behandeling

Wij beoefenen Klassieke Acupunctuur, dat wil zeggen dat de behandeling gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij allereerst de bron van het probleem in kaart gebracht wordt.

De diagnose

Om tot de kern van het probleem te komen beginnen we met een uitgebreide diagnose aan de hand van observatie, een vraaggesprek en een pols- en tongdiagnose.

Het voelen van de pols is een belangrijke manier om tot de juiste diagnose te komen. Op drie plaatsen wordt op iedere pols o.a. de snelheid, de spanning, de kracht en de diepte gevoeld om zo meer te kunnen zeggen over de hoeveelheid en kwaliteit van de energie in de organen.

Ook het bekijken van de tong is belangrijk, deze is te verdelen in verschillende vlakken die informatie geven over de verschillende organen. Vorm, kleur, beslag, beweging en scheurtjes geven belangrijke informatie voor de TCG therapeut.

De behandeling

Na de diagnose kan de disharmonie in kaart gebracht worden waarna de strategie en het behandelplan worden opgesteld. Een behandeling duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten.

Het aantal benodigde behandelingen varieert. Sommige klachten kunnen met enkele behandelingen verholpen worden maar m.n. chronische klachten kunnen langer duren. Men stelt wel eens dat voor ieder jaar dat u met uw klachten rondloopt men een maand moet behandelen. Ook uw levenswijze is bepalend voor de vooruitgang van de behandelingen en daarom is het belangrijk dat u goed de voedings- en lifestyle-adviezen van de therapeut opvolgt. De behandelingen beginnen met 1x p.w. (soms vaker indien ernstig) voor de eerste 6-10 weken en daarna kan bekeken worden of ze afgebouwd kunnen worden.

Het is voor de therapeut prettig als u schone voeten en een schoon lichaam heeft. Voor de diagnose is het van belang dat u twee dagen ervoor uw tong niet poetst en vlak ervoor geen voedsel tot u neemt wat uw tong sterk kleurt (bv. koffie en drop).

Terug naar het overzicht “Acupunctuur”