Moxa en cuppen

Moxa

Moxa is een samengeperst kruid (Artemesia Vulgaris) dat veel gebruikt wordt vanwege zijn warmende en tonifierende karakter. Het kan op verschillende manieren gebruikt worden bv. op de acupunctuurnaald of als een samengerolde “sigaar” die verhit wordt en boven een pijnlijke plek of acupunctuurpunt gehouden wordt. Daar waar de energiestroming heel zwak is wordt de energie en doorbloeding gestimuleerd door deze weldadige warmte.

Cuppen

Cuppen, ook wel het zetten van “koppen” of “bollen” genoemd is een techniek waarmee met behulp van glazen of plastic bollen een vacuüm op de huid wordt gecreëerd. Het is al een zeer oude techniek die zowel in het Oosten als in het Westen gebruikt werd op de bovenrug om acute aandoeningen zoals een kou en koorts te verlichten. De Chinesen hebben de techniek verbeterd en gebruiken het over het hele lichaam om blokkades op te heffen en circulatie te stimuleren.

Cupping is absoluut niet pijnlijk maar heeft een enorme dieptewerking. Op plaatsen waar blokkades zijn verschijnen rode plekken of zelfs lichte bloeduitstortingen. De kleur van de plekken kan variëren van diep rood, naar blauw of zelfs zwart. Hoe dieper en chronischer de blokkade, hoe donkerder de kleur. Schrik dus niet van de kleur, dit is een normaal verschijnsel dat na enige dagen verdwijnt.

Cuppen is vooral effectief spier- en spanningsproblemen zoals rug-, nek- en schouderklachten, RSI, tenniselleboog, stress en migraine.

“Ik kwam voor pijn in mijn schouders en bovenrug. Naast de acupunctuur werden er op een gegeven moment allemaal bolletjes op mijn rug geplaatst. Het voelde een beetje trekkend en ik merkte dat mijn bovenrug helemaal warm werd, eigenlijk best aangenaam. Diezelfde dag was de huid van mijn rug wat stijf maar gedurende de week werd het echt stukken beter. Het was wel even schrikken toen ik in de spiegel keek; het leken wel de olympische ringen die op mijn rug stonden maar gelukkig verdwenen die ook na een week. Het was maar goed dat mijn vrouw wist dat ik naar de therapie was geweest 😉 Na een paar behandelingen was mijn rug weer lekker soepel en nu kom ik af en toe voor onderhoud.”

Terug naar het overzicht “Acupunctuur”