Traditionele Chinese Geneeskunde

T.C.G. ofwel Traditionele Chinese Geneeskunde vindt haar oorsprong in China ca. 5000 jaar geleden en is nog steeds in ontwikkeling. TCG is de oudste, continu gebruikte, beschreven professionele geneeskunde in de wereld waar meer dan een derde van de wereldbevolking gebruik van maakt.

Het feit dat TCG vandaag nog steeds beoefend wordt zegt veel over de effectiviteit van deze behandelingen en over de natuurlijke wetten en pricipes waarop ze gebaseerd zijn. Ook de World Health Organisation erkent TCG als een geneeswijze die goedkoper en minstens zo effectief is en bovendien minder bijwerkingen heeft als de westerse geneeskunde.

TCG is een energetische geneeskunde waarbij de mens centraal staat en niet de aandoening. De Chinezen hebben duizenden jaren geleden ontdekt dat er levensenergie door het menselijk lichaam stroomt; “Qi”. De Qi stroomt door een stelsel van onzichtbare banen (meridianen) die samen een energienetwerk vormen. Voor optimaal functioneren moet deze energie vrij stromen, in de juiste sterkte en kwaliteit. Een verstoring in deze energie circulatie kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening op fysiek of mentaal niveau.

De behandeling heeft als doel de energie-huishouding in het lichaam te herstellen om zo de oorspong van de klachten aan te pakken. Als de balans éénmaal is hersteld dan verdwijnen de symptomen van de aandoening.

Binnen de TCM zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk.
Bv. acupunctuur, kruiden, moxa, cuppen, voeding, massage en oefeningen. Afhankelijk van uw klachten wordt gekozen voor één van de behandelmethoden of een combinatie daarvan.

Terug naar het overzicht “Acupunctuur”