Waarom het immuunsysteem de oorzaak is van uw klachten

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem met als doel kwaadaardige indringers of kwaadaardig veranderde eigen cellen te bestrijden. Een goed functionerend immuunsysteem kan dus perfect onderscheid maken tussen lichaamseigen en vreemde stoffen en tussen goede en kwaadaardige stoffen. Stoffen die goed voor ons zijn worden toegelaten en slechte stoffen of indringers (zoals virussen, bacterieën etc.) worden aangevallen en verwijderd. Dit proces verloopt vaak geruisloos maar gaat soms gepaard met een flink gevecht en symptomen als koorts, hoesten, overgeven, vermoeidheid etc.

Een overactief immuunsysteem

Wanneer het immuunsysteem overactief wordt dan reageert het op stoffen die in principe ongevaarlijk voor ons zijn zoals pollen, katten of lactose. Soms gebeurt dit ongemerkt en worden de stoffen als een afvalstof afgevoerd (verborgen allergie) en soms gebeurt dit met grof geweld (duidelijke allergie). In beide gevallen is het ongunstig voor onze gezondheid.

Als essentiële stoffen als vitamines en mineralen door een overactief immuunsysteem afgevoerd worden als afvalstoffen dan merkt u daar in eerste instantie niks van. Vervolgens neemt uw weerstand af en beginnen er allerlei vage klachten te verschijnen. Daarnaast gaan de afvalstoffen zich opstapelen waardoor er klachten komen zoals huidproblemen, verstopte holtes, vermoeidheid, hoofdpijnen, ontstekingen, luchtwegklachten, gewrichtspijnen etc.

Als een immuunsysteem een langere tijd overactief is dan wordt uw lichaam dus niet optimaal gevoed en overladen met afvalstoffen. Waarschijnlijk heeft u dan al talloze duidelijke allergieën en komen er steeds meer bij…

Een onderactief immuunsysteem

Ons immuunsysteem is net als alle andere functies in ons lichaam afhankelijk van essentieële voedingsmiddelen zoals vitamines, mineralen, enzymen etc. Als een immuunsysteem dus maar lang genoeg overactief is (en dus veel belangrijke stoffen afstoot) dan wordt het vanzelf ook onderactief met als resultaat dat het slechte stoffen als bacterieën en virussen sneller doorlaat.

Een chronisch ontregelt immuunsysteem

Op den duur kunnen zelfs de hersenen ontregelt raken van de constante aanvoer van signaalstoffen. Dit kan klachten geven als “brain-fog” (niet helder denken), verhoogde pijnsensatie, vermoeidheid en een verstoring in het hormoonsysteem.

Als het immuunsysteem maar genoeg ontregelt raakt dan kan het ook lichaamseigen stoffen als de vijand gaan zien; dit wordt een auto-immuunziekte genoemd waarbij het systeem lichaamseigen stoffen gaat aanvallen zoals bij bv. Crohn, Lupus, Reumatische artritis en MS.

Immunologisch celgeheugen

Het immuunsysteem is in staat om te onthouden hoe het de vorige keer een “kwaadaardige” stof verslagen heeft. Dit betekent dat het systeem de volgende keer exact weer dezelfde reactie op een stof zal uitoefenen. Daarom zult u niet snel spontaan van een allergie afkomen, hoogstwaarschijnlijk wordt het alleen erger.

Begrijpt u nu waarom uw immuunsysteem de oorzaak kan zijn van uw klachten? Lees dan verder waarom NAET de oplossing hiervoor is.

Terug naar het overzicht “NAET”